Kuruluş
Bünyan Meslek Yüksekokulu ilk olarak Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 20.10.2006 tarihli toplantısında 2547 sayılı Kanun'un 2880 sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Erciyes Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulmuş ardından 18.05.2018 tarih ve 30425 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 7141 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla Kayseri Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlanmıştır. Bünyan Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Özel Güvenlik ve Koruma Programı 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle ilk öğrencilerini kabul ederek eğitime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Özel Güvenlik ve Koruma, Önlisans, Özel Güvenlik ve Koruma Derecesi
Program Profili
Eğitim süresi 2 yıl olan Özel Güvenlik ve Koruma Programında, mesleki dersler olarak Özel Güvenlik Önlemleri ve Koruma Hizmetleri, Acil Durum ve Kriz Yönetimi, Genel Kolluk İlişkileri ve Güvenlik Tedbirleri, Özel Güvenlik Hukuku Temel İlkyardım, Davranış Bilimleri, Halkla, İlişkiler ve İletişim, Ceza Hukuku, Güvenlik Yönetimi, Yakın Savunma, Silah Bilgisi, Toplum Psikolojisi dersleri yer almaktadır. Öğretim planında yer alan seçmeli derslerle mesleki gelişim, sosyal ve kültürel gelişim desteklenmektedir
Öğrenciler, önlisans eğitimlerinin 2 döneminde Özel Güvenlik ve Meslek Etiği, Güvenlikte Toplam Kalite derslerini almakta ve mesleki etik kurallara sıkı sıkıya bağlı, insanların kişilik haklarına saygılı her an her şartta verilen görevi yerine getirebilecek ruhsal ve fiziksel yeterliliğe sahip bireyler olarak yetiştirilmektedirler.
Özel Şartlar
Bk. 2 Bu programa kayıt yaptırabilmek için 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun"un 10. maddesi d, f, bentleri ile "5188 Sayılı Özel Güvenlik
Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik "in 18. maddesinde belirtilen şartlara sahip olmak gerekmektedir.
5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun İçin Tıklayınız
Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik İçin Tıklayınız
Mezunların İstihdam Profilleri
Mezunlar kendi nam ve hesaplarına özel güvenlik şirketleri kurup işletebilecekleri gibi çeşitli özel güvenlik şirketlerinde de çalışabilir ve eğitmenlik yapabilirler. Kamu kesimi ve özel sektördeki kurum ve kuruluşların güvenlik hizmetlerinin alt yapısında veya yönetiminde görev alabilirler. Mezunlarımız, Türkiye’nin her yerinde yukarıda bahsedilen çalışma sahalarında istihdam edilebilmektedir. Aynı zamanda Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS-B) ile yapılan memur alımlarında, “güvenlik memuru kadrosu” tercihlerinde ön lisans mezunu şartı bulunmasından dolayı bu kurumların kapısı program mezunlarına açık bulunmaktadır.
Bu programdan mezun olacak öğrenciler bölgedeki resmi veya özel kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi, kendi işyerlerini işletebilmektedirler. İstihdam alanları; İşletmelerin güvenlik birimlerinde, üniversitelerde, belediyelerde, okullarda, alışveriş merkezlerinde, büyük sitelerde, otellerde, eğlence merkezlerinde güvenlik ve koruma görevlisi olarak çalışabilirler. Ayrıca önemli kişi ve kuruluşların korunmasında görev alabilirler. Bu programdan mezun olacak öğrenciler kamu, özel sektörde yer alan tüm kurum ve kuruluşlarda "Özel Güvenlik Personeli" olarak istihdam edilme imkânı bulacaklardır.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Programımızdan mezun olan öğrenciler ÖSYM’ye başvurarak, Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sosyal Hizmet bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans eğitimi yapabilirler.
TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi
TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi İçin Tıklayınız
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Program Koordinatörü: Öğr. Gör. AlperBAHÇE
Kayseri Üniversitesi Bünyan MYO Bünyan/KAYSERİ
Mail: alperbahce@kayseri.edu.tr