×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı

Kuruluş

Bünyan Meslek Yüksekokulu ilk olarak Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 20.10.2006 tarihli toplantısında 2547 sayılı Kanun'un 2880 sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Erciyes Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulmuş, ardından 18.05.2018 tarih ve 30425 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 7141 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la Kayseri Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlanmıştır. Bünyan Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı, 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle ilk öğrencilerini kabul ederek eğitime başlamıştır.

Kazanılan Derece

Mezuniyet hakkı kazananlar ''Sivil savunma ve İtfaiye Teknikeri '' unvanını alırlar.

Program Profili

Eğitim süresi iki yıl olan Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programında, mesleki dersler olarak; Yanma ve Yangın Bilgisi, Temel İlk Yardım, Araç ve Malzeme Bilgisi I-II, İtfaiyecilik Spor Eğitimi I-II, Genel Kimya, İş Sağlığı ve Güvenliği I-II, Oryantiring, Afet Kültürü, İtfaiye Mevzuatı ve Standartı, Temel Strüktür ve Yapı Bilgisi, Yapılarda Yangın Güvenliği ve Proje Bilgisi I-II, Yangına Müdahale Esasları I-II, Sivil Savunma ve Korunma Bilgisi I-II, Yangın Kriminolojisi, Kimyasallar ve Tehlikeli Maddeler, Elektirik Bilgisi ve Güvenliği, Arama-Kurtarma Teknikleri, Deprem Bilgisi ve Kurtarma, Akışkanlar Mekaniği ve Hidrostatik, Yangın İncelemesi, Arama Kurtarmada İlk Yardım ve Afet Psikolojisi dersleri yer almaktadır. Öğretim planında yer alan seçmeli derslerle mesleki gelişim, sosyal ve kültürel gelişim desteklenmektedir. Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programından mezun olmak için, 120 AKTS kredilik derslerin tümünü almaları ve toplamda 50 iş günlük stajlarını başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir. Ayrıca mezun olma durumunda Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu şartları yerine getiren öğrenci, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Önlisans Programı Diploması almaya hak kazanır.

Özel Şartlar

Bk. 9 Bu programa kayıt olmak için Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin itfaiye erliğine atanma şartlarındaki (Madde 15) sağlık koşullarını sağlamaları gerekmektedir. Adayların ayrıca atanmaya ilişkin koşulları incelemelerinde de yarar görülmektedir.

Belediye İtfaiye Yönetmeliği İçin Tıklayınız

Mezunların İstihdam Profilleri

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik programından mezun olanlar: Acil Durum Müdürlüklerinde, Arama ve Kurtarma teknikeri, Sivil savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerinde Arama Kurtarma Teknikeri, Otellerde Yangın Güvenlik elemanı, İtfaiye ve yangın Güvenliği ile ilgili Cihaz Satışı ve Malzeme üretim firmalarında, Organize Sanayi ve Endüstriyel Kuruluşların Yangın Güvenlik elamanı, İş güvenliği ve İşci Sağlığı teknikeri olarak istihdam edilmektedirler. Program mezunlarının kamu sektöründe çalışabilecekleri alanlar olarak; büyükşehir belediyeleri itfaiye dairesi başkanlıkları ve belediye itfaiye müdürlüklerinde “itfaiye eri” olarak, çeşitli kamu kurumlarında “itfaiyeci” olarak, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nde “ARFF memuru” olarak ve yine bazı kurumlarda “itfaiye teknikeri” olarak istihdam edilmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Öğrenciler, bu programı başarı ile tamamlayarak mezun olmaları halinde isterlerse ÖSYM tarafından yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek aşağıdaki lisans programlarında lisans öğrenimlerine devam edebilirler;

-Acil Yardım ve Afet Yönetimi

-Sosyal Hizmet

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi İçin Tıklayınız

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Koordinatörü: Öğr. Gör. Dr. Emrah GÖKKAYA

Kayseri Üniversitesi Bünyan MYO Bünyan/KAYSERİ

Mail: egokkaya@kayseri.edu.tr