×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
Program Hakkında
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı

Kuruluş

Bünyan Meslek Yüksekokulu ilk olarak Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 20.10.2006 tarihli toplantısında 2547 sayılı Kanun'un 2880 sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Erciyes Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulmuş, ardından 18.05.2018 tarih ve 30425 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 7141 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la Kayseri Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlanmıştır. Bünyan Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı, 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle ilk öğrencilerini kabul ederek eğitime başlamıştır.

Misyon

Program misyonu için tıklayınız.

Vizyon

Program vizyonu için tıklayınız.


Program Çıktıları

P1    Sivil Savunma ve İtfaiyecilik temel kanun ve yönetmeliklerinin ilkelerini öğrenir ve karşılaşacakları problemlerin çözümünde kullanır.

P2    İtfaiyecilikte fiziki yeterlilik ve yangın önlemede kullanılan aktif ve pasif önlemleri çalıştırabilme yeteneğine sahip olur.

P3    Sivil Savunma ve İtfaiyecilikte yangın kimyasını öğrenip ve teorileri ile ilgili açıklamaları yapıp problemleri çözebilir.

P4    Yangın önleme ve denetleme çalışmaları yapar.

P5    Hava teneffüs cihazlarının özelliklerini hakkında bilgi sahibi olur ve kullanılmasını ve bakımını yapar.

P6    İş güvenliği yasa ve yönetmelikleri ile iletişim teknolojilerini takip eder.

P7    Gelişen teknolojiye göre üretilen yapılar ve yapı teknolojilerini takip edebilme, yangın ve depremsellik açısından irdelenmesi hususunu öğrenir.

P8    İtfaiyeciliğin bağlayıcı kanun, yönetmelik ve yönergelerini takip edebilme ve gelişen teknolojiye uygunluk sağlayabilmesi için yenilikler önermeyi öğrenir.

P9    Sivil Savunma ve İtfaiyecilikte tehlikeli kimyasal maddeler hakkında bilgi sahibi olup, gerekli olan algılama cihazlarını kullanabilmek ve bu maddelerin yangınına uygun söndürücü ile müdahale eder.

P10    Sivil Savunma ve İtfaiyecilikte yangın söndürme cihazlarıyla başlangıç yangınlarına müdahaleyi öğrenir.

P11    Sivil Savunma ve İtfaiyecilikte takım çalışmasının önemini kavrayarak üzerine düşen görevi yerine getirir.

P12    İlk yardım müdahalesi gereken olaylarda müdahale eder.

P13    Meslek etik ilkelerine uygun davranma bilincine sahip olur.

P14    Yaşam boyu öğrenme gerçekleştirerek meslek hayatı için gerekli fiziksel yeterliliğe sahip olur.

P15    Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisine sahip olur.

P16    Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi kazanır.

P17    En az bir yabancı dil bilgisi kullanabilme becerisi kazanır.

P18    Milli bilinç ve şuura sahip bilinçli bir vatandaş olarak kültürel mirasına sahip çıkar.

Program Hedefleri

PH1.     Öğrencilerin bilimsel gelişimini desteklemek,

PH2.    Uygulamalı eğitimde yaygınlık kazanmak,

PH3.    Ders kazanımlarının mesleki uygulamalarda kullanılabilme bilgisi ve becerisi kazandırmak olarak belirlenmiştir.

Anahtar Yetkinlikleri

1- Anadilde iletişim,

2- Dijital yeterlilik,

3- Öğrenmeyi öğrenme,

4- Sosyal ve beşeri yeterlilikler olarak sınıflandırılmaktadır.

Program Amaçları

PEA1. Afet ve Acil Durumlarda Koordinasyon-arama-kurtarma ve diğer hizmetleri veren tüm kurum ve kuruluşlarda çalışabilir.

PEA2. Afet ve Acil Durumlarda Koordinasyon-arama-kurtarma ve diğer hizmetleri veren tüm sektörlerdeki hızlı değişime uyum sağlayan, yenilikçi ve girişimci olabilir.

PEA3. Mesleki düzeyde edindiği bilgiyi eğitim hayatında kullanabilir.

PEA4. Sivil Savunma ve İtfaiyecilik alanında katkı sağlayacak çalışma ve projelere katılabilir.

Kazanılan Derece

Mezuniyet hakkı kazananlar ''Sivil savunma ve İtfaiye Teknikeri '' unvanını alırlar.

Program Profili

Eğitim süresi iki yıl olan Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programında, mesleki dersler olarak; Yanma ve Yangın Bilgisi, Temel İlk Yardım, Araç ve Malzeme Bilgisi I-II, İtfaiyecilik Spor Eğitimi I-II, Genel Kimya, İş Sağlığı ve Güvenliği I-II, Oryantiring, Afet Kültürü, İtfaiye Mevzuatı ve Standartı, Temel Strüktür ve Yapı Bilgisi, Yapılarda Yangın Güvenliği ve Proje Bilgisi I-II, Yangına Müdahale Esasları I-II, Sivil Savunma ve Korunma Bilgisi I-II, Yangın Kriminolojisi, Kimyasallar ve Tehlikeli Maddeler, Elektirik Bilgisi ve Güvenliği, Arama-Kurtarma Teknikleri, Deprem Bilgisi ve Kurtarma, Akışkanlar Mekaniği ve Hidrostatik, Yangın İncelemesi, Arama Kurtarmada İlk Yardım ve Afet Psikolojisi dersleri yer almaktadır. Öğretim planında yer alan seçmeli derslerle mesleki gelişim, sosyal ve kültürel gelişim desteklenmektedir. Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programından mezun olmak için, 120 AKTS kredilik derslerin tümünü almaları ve toplamda 50 iş günlük stajlarını başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir. Ayrıca mezun olma durumunda Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu şartları yerine getiren öğrenci, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Önlisans Programı Diploması almaya hak kazanır.

Özel Şartlar

Bk. 9 Bu programa kayıt olmak için Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin itfaiye erliğine atanma şartlarındaki (Madde 15) sağlık koşullarını sağlamaları gerekmektedir. Adayların ayrıca atanmaya ilişkin koşulları incelemelerinde de yarar görülmektedir.

Belediye İtfaiye Yönetmeliği İçin Tıklayınız

Mezunların İstihdam Profilleri

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik programından mezun olanlar: Acil Durum Müdürlüklerinde, Arama ve Kurtarma teknikeri, Sivil savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerinde Arama Kurtarma Teknikeri, Otellerde Yangın Güvenlik elemanı, İtfaiye ve yangın Güvenliği ile ilgili Cihaz Satışı ve Malzeme üretim firmalarında, Organize Sanayi ve Endüstriyel Kuruluşların Yangın Güvenlik elamanı, İş güvenliği ve İşci Sağlığı teknikeri olarak istihdam edilmektedirler. Program mezunlarının kamu sektöründe çalışabilecekleri alanlar olarak; büyükşehir belediyeleri itfaiye dairesi başkanlıkları ve belediye itfaiye müdürlüklerinde “itfaiye eri” olarak, çeşitli kamu kurumlarında “itfaiyeci” olarak, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nde “ARFF memuru” olarak ve yine bazı kurumlarda “itfaiye teknikeri” olarak istihdam edilmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Öğrenciler, bu programı başarı ile tamamlayarak mezun olmaları halinde isterlerse ÖSYM tarafından yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek aşağıdaki lisans programlarında lisans öğrenimlerine devam edebilirler;

-Acil Yardım ve Afet Yönetimi

-Sosyal Hizmet

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi İçin Tıklayınız

Ders Planları İçin Tıklayınız.

Program Danışma Kurulu

a. Kayseri Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı İl Müdürü

b. Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı

c. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi İtfaiye Müdürü

d. Fehmi Can ER- Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İtfaiye Eri (Mezun Öğrenci)


Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Teslima DAŞBAŞI

Mail: teslimadasbasi@kayseri.edu.tr

Program Koordinatörü/Katalog Sorumlusu: Öğr. Gör. Dr. Emrah GÖKKAYA

Mail: egokkaya@kayseri.edu.tr

Yavuz Selim Mahallesi Şehit Aziz Bayram Erciyes Caddesi No: 88 Bünyan / KAYSERİ